1
استادیار و عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه آزاد اسلامی واحد گناوه، ایران
2
کارشناس ارشد تاریخ ایران اسلامی
چکیده
حکومت پهلوی دوم با در اختیار داشتن افرادی چون تیمور بختیار و استفاده از توانمندیهای آنها در رأس مدیریت ارگانهای امنیتی و اطلاعاتی، سعی در کنترل وسرکوبی مخالفین و همچنین تقویت حکومت خود داشت. سپهبد تیمور بختیار به عنوان اولین رئیس سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک) در یک دورهی شش ساله، پایهگذار یک سیستم اطلاعاتی- امنیتی گردید که در طول سالهای 1355 تا 1335 هـ.ش به عنوان سازمانی منسجم و سرکوب کنندهی مخالفان رژیم پهلوی مطرح شد. اما دیری نپایید که این رئیس سازمان امنیتی در جرگهی مخالفان حکومت پهلوی در آمد و علیه آن دست به اقداماتی زد که در ابتدای انجام آن با بازداشتش در بیروت با ناکامی همراه بود. وی عاقبت موفق شد در عراق به ادامهی فعالیتهای خود با تشکیل گروهی تحت عنوان "جنبش آزادی بخش ملت ایران" مبادرت ورزد. در این بین اداره کل سوم ساواک حرکات و اقدامات وی را زیر نظر داشت، به گونهای که با گماشتن افراد نفوذی ساواک در تشکیلات بختیار سرانجام موفق به ترور وی شد. مرگ بختیار موجب شد محمدرضا شاه پهلوی با اطمینان بیشتر به حکومت خود ادامه دهد و خیالش از این بابت آسوده گردد.
مختاری, علی, حیاتی, افسانه. (1394). نقد و بررسی زندگی سیاسی- نظامی سپهبد تیمور بختیار و نقش وی در تحولات حکومت پهلوی دوم. پژوهش نامه تاریخ, 10(40), 127-145.
MLA
علی مختاری; افسانه حیاتی. "نقد و بررسی زندگی سیاسی- نظامی سپهبد تیمور بختیار و نقش وی در تحولات حکومت پهلوی دوم". پژوهش نامه تاریخ, 10, 40, 1394, 127-145.
HARVARD
مختاری, علی, حیاتی, افسانه. (1394). 'نقد و بررسی زندگی سیاسی- نظامی سپهبد تیمور بختیار و نقش وی در تحولات حکومت پهلوی دوم', پژوهش نامه تاریخ, 10(40), pp. 127-145.
VANCOUVER
مختاری, علی, حیاتی, افسانه. نقد و بررسی زندگی سیاسی- نظامی سپهبد تیمور بختیار و نقش وی در تحولات حکومت پهلوی دوم. پژوهش نامه تاریخ, 1394; 10(40): 127-145.