دانشیار گروه تاریخ دانشگاه شهید باهنر کرمان. ایران
چکیده
سفرنامهها و خاطرات اتباع کشورهای دیگر و غیرایرانیان در زمرة منابع و اسناد مهمّی هستند که جهت بررسی و پژوهش پیرامون تاریخ ایران ـ به ویژه در محدودة حاکمیّت صفویّه تا پایان قاجاریّه ـ نظر داشت و مراجعة به آنها لازم و غیرقابل انکار است. بسیاری از این منابع ـ به رغم منابع داخلی ـ بیشترین توجّه خود را به مباحث و مقولات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و دیگر امور روزمرّه و مبتلابة جامعه و مردم مبذول داشتهاند. مقولة اقتصاد و وضعیّت اقتصادی ایران به لحاظ اهمیّت و ارتباط تنگاتنگ آن با زندگی مردم و حکومتها در گزارشها و یادداشتهای آنان جایگاه مهمّی به خود اختصاص داده است. در پژوهش حاضر سعی شده تا با تکیه و رویکرد توصیفی ـ تحلیلی، عوامل و موانع عقبماندگی و عدم توسعة اقتصادی ایران در دورههای یاد شده از منظر سفرنامهنویسان خارجی به بحث گذاشته شود. یافتههای پژوهش نشان میدهد که عنوان و موضوع یاد شده از نکات کمابیش مورد توجّه بوده و هر یک از آنان معطوف به مطالعات، برداشتها و مشاهدات خود عوامل و موانعی را ـ که به طور عمده درونی میباشند ـ مطرح و مورد گزارش قرار دادهاند.
طیبی, سید محمد, نجمی, سید شمسالدین. (1394). موانع توسعة اقتصادی ایران از منظر سفرنامهنویسان خارجی(از دورة صفویّه تا پایان قاجاریّه). پژوهش نامه تاریخ, 11(41), 69-86.
MLA
سید محمد طیبی; سید شمسالدین نجمی. "موانع توسعة اقتصادی ایران از منظر سفرنامهنویسان خارجی(از دورة صفویّه تا پایان قاجاریّه)". پژوهش نامه تاریخ, 11, 41, 1394, 69-86.
HARVARD
طیبی, سید محمد, نجمی, سید شمسالدین. (1394). 'موانع توسعة اقتصادی ایران از منظر سفرنامهنویسان خارجی(از دورة صفویّه تا پایان قاجاریّه)', پژوهش نامه تاریخ, 11(41), pp. 69-86.
VANCOUVER
طیبی, سید محمد, نجمی, سید شمسالدین. موانع توسعة اقتصادی ایران از منظر سفرنامهنویسان خارجی(از دورة صفویّه تا پایان قاجاریّه). پژوهش نامه تاریخ, 1394; 11(41): 69-86.