1
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز
2
کارشناسی ارشد تاریخ ایران اسلامی دانشگاه اصفهان
چکیده
پس از انقلاب مشروطه کابینههایی که روی کار آمدند به علل مختلف با مشکلات عدیدهای مواجه بودند به گونهای که در طول 14 سال 51 کابینه و هر سه ماه یک کابینه میانگین تغییرات طی این دوره بوده که وضعیت خوبی را در دولتهای اوایل مشروطیت بیان نمیکند. علل داخلی و خارجی گوناگونی در این بحرانها سهیم بودند.
از نظر خارجی دخالت مستقیم و بی حد و مرز دولتهای استعماری از جمله دخالت روسیه و انگلیس در کلیه امور داخلی ایران و تعیین نخستوزیران مورد نظرشان در جهت تامین منافع و خواستههایشان کابینه ها را عملا به عنوان بخشی از ابزارهای اعمال حاکمیت استعمار در ایران بدل ساخته بود. با این وجود باید به عوامل داخلی نظیر تجربه نخست حکومت مشروطه و پارلمان، خودمحوریهای شخصی و خانوادگی، گروهگرایی، ترجیح منافع خصوصی بر منافع عمومی و نابسامانی اشاره کرد. در نتیجه اقشار و گروههای مختلف نسبت به ساختار و عملکرد نظام مشروطه بدبین گردیده و بستر ذهنی و عینی ظهور یک دیکتاتور فراهم آمد. سرانجام رضاخان با اتکا به عوامل داخلی و خارجی و تا حدودی توانایی فردی توانست جریان حوادث را به نفع خویش به پایان برساند.
در این مقاله سعی میگردد علل و علائم بحران داخلی و خارجی در کابینههای ایران از انقلاب مشروطه 1285 ش تا کودتای سوم اسفند 1299 هـ.ش مورد بررسی قرار گیرد.روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانهای و آرشیوی میباشد.
یوسفی جویباری, محمد, آراسته, علی. (1391). واکاوی ریشههای بحران در کابینههای ایران (از انقلاب مشروطه تا کودتای سوم اسفند). پژوهش نامه تاریخ, 7(27), 1-38.
MLA
محمد یوسفی جویباری; علی آراسته. "واکاوی ریشههای بحران در کابینههای ایران (از انقلاب مشروطه تا کودتای سوم اسفند)". پژوهش نامه تاریخ, 7, 27, 1391, 1-38.
HARVARD
یوسفی جویباری, محمد, آراسته, علی. (1391). 'واکاوی ریشههای بحران در کابینههای ایران (از انقلاب مشروطه تا کودتای سوم اسفند)', پژوهش نامه تاریخ, 7(27), pp. 1-38.
VANCOUVER
یوسفی جویباری, محمد, آراسته, علی. واکاوی ریشههای بحران در کابینههای ایران (از انقلاب مشروطه تا کودتای سوم اسفند). پژوهش نامه تاریخ, 1391; 7(27): 1-38.